Úvodní stránka / Redakční tipy /

Počasí a čokoláda: Vliv počasí na produkci kakaa a čokolády

12:12
17. července 2023

Počasí a čokoláda
Vliv počasí na produkci kakaa a čokolády

Chocolate barsSnad téměř každý si rád pochutná na dobré čokoládě! Jak ale produkci této delikatesy ovlivňuje počasí?

Víte, že 7. července jsme slavili světový den čokolády? Zamysleli jste se někdy nad tím, jak počasí ovlivňuje růst kakaovníku, respektive produkci kakaa a následně i čokolády?

Kakako si s deštěm rozumí velice dobře

Neříkáme, že čokoláda chutná lépe za deštivého dne. Je ale pravda, že deštivé počasí velice svědčí růstu kakaovníku. Pokud nastává delší období sucha, kakaové boby mají tendenci dorůstat do menších velikostí a obsahují vyšší koncentraci mědi, železa a dusíku. Pozitivní vliv suššího počasí na složení kakakových bobů se ale projeví ve vyšším obsahu antioxidantů, které rostlina produkuje vlivem působení stresových podmínek.

Kakao se sbírá ze stromů kakaovníků, které rostou zejména v regionech kolem rovníku s horkým a vlhkým podnebím. Oblastí, které poskytují opravdu vhodné podmínky pro pěstování kakaovníků, je tedy relativně velmi málo.

Celkově však mají epizody sucha za následek podstatné snížení sklizně kakaových bobů. Dle projektu "Climate-smart Cocoa", specializujícího se na vztah mezi klimatickými podmínkami a růstem kakaa, pokud nad regionem s produkcí kakaa spadne za daný rok méně než 1200 mm deště, vede to nevyhnutelně ke stavu vláhy v půdě, který není pro ideální vývoj kakaovníků dostačující. Světová poptávka po kakau v takovém případě může zůstat nenaplněna.

Co se týče dosahovaných teplot v kakaových regionech, neexistuje jasně stanovené maximum teploty, které by bylo pro život kakaovníků kritické. Obecně je však kakaovník teplomilná rostlina a teploty pod 10 stupňů Celsia ji ničí. Celkově vyšší teploty jsou naopak pro zdravý vývoj těchto stromů příznivější. Potenciálním rizikem vyšších teplot je však četnější výskyt škůdců. Také kvůli tomu se kakaovníkové plantáže někdy posouvají do vyšších poloh.

První balená čokoláda se začala prodávat firmou Hersey v roce 1900 a v prodeji zůstává dodnes. Ještě mnohem dříve se však již konzumovala horká čokoláda jako nápoj.

Kvalitní hořká čokoláda je požehnáním pro zdraví

Dospělé stromy kakovníku produkují až kolem 2500 kakaových bobů každou sezonu. Na západě Afriky zhruba půl milionu kakaovníkových farem produkuje více než 70% světové dodávky kakaa.

Kvalitní hořká čokoláda nabízí celou řadu zdravotních benefitů. Obsahuje velké množství minerálů, jako je horčík, železo, měď, vápník nebo fosfor. V čokoládě najdeme také vysoké množství polyfenolických sloučenin, které často disponují protizánětlivými a antioxidačními vlastnostmi.

Jan Hubač
Více k tématu
úterý 17. června 2025

Slunečné a klidné počasí

Ve středu naměříme až tropických 30 °C
pátek 20. června 2025

Až 33 stupňů

Do Česka zavane horký vzduch
neděle 15. června 2025

Horké počasí vrcholí

Od západu dorazí studená fronta
Všechny zprávy o počasí
Mohlo by vás také zajímat
pátek 13. června 2025

Blesky a hromy

V neděli dorazí i silnější bouřky
pondělí 2. června 2025

Podrobné informace

Pondělní bouřky: Analýza situace
středa 14. května 2025

Rozsáhlé škody

Brazílii zasáhly silné bouře a tornáda
Všechny příspěvky
Počasí & Radar

www.pocasiaradar.cz

facebookinstagramtikTokKontaktlinkList
Ochrana dat | Impresum