Počasí & Radar
Úvodní stránka / Redakční tipy /

Mrazivé umění: Už jste někdy dělali zmrzlou bublinu? Jednoduchý experiment překvapí svou krásou!

18:27
5. prosince 2023

Mrazivé umění
Už jste někdy dělali zmrzlou bublinu?

Vytváření bublinového umění za pomoci mrazu

Už jste se někdy pokusili vytvořit zmrzlou mýdlovou bublinu? Pro ty hravé a zvídavé z nás tu máme inspiraci a perfektní návod, jak vytěžit z mrazivého počasí maximum a užít si trochu zábavy s bublinovým uměním!

Jak si užít nevlídné a mrazivé počasí

S počátkem meteorologické zimy nám radikálně poklesly teploty. Ranní minima na některých místech klesají i pod - 10 °C, na Šumavě, v tradičních mrazových kotlinách, dokonce počátkem druhého prosincového týdne zaznamenali i teploty pod -25 °C.

Za temných a studených prosincových dnů přichází ideální chvíle k tomu, abychom se snažili i v nevlídném a pošmourném počasí vytěžit maximum z toho, co nám příroda a počasí nabízí. I s mrazem se dá totiž pěkně čarovat!

Pospěšte si, mrazy brzy poleví!Dále doporučujeme

Abychom úspešně vykonali následující experiment, musíme si v ideálním případě počkat na teploty nižší než -5 °C, počasí beze srážek a s bezvětřím nebo jen se slabým větrem.

Sledujte vývoj rychlostí a směru větruPsali jsme také

K vytvoření samotného pokusného materiálu - tedy kvalitního roztoku mýdlové vody - postačí prostě smíchat správný poměr kvalitního detergentu a vody. Ale pokud chceme, aby s námi taková mýdlová bublina opravdu spolupracovala, vydržela a ustála i silný mráz, musíme s pomocí několika speciálních přísad zajistit, aby byla trochu odolnější. Jak tedy na to?

Work of art created in Heilbad Heiligenstadt, Germany.Něžná krása mrazivého bublinového umění - © Sylvia Urbach

Tady máme skvělý recept na kvalitní pokusný roztok!

  • 100 ml vody
  • 1 čajová lžička cukru
  • 30 ml tekutého čisticího detergentu (ideálně neparfemovaný a s minimem aditiv)
  • 30 ml kukuřičného sirupu (může být nahrazeno dvěma polévkovými lžícemi kukuřičného škrobu - v takovém případě je ale nutná trpělivost s jeho plným rozpuštěním)

Takto připravenou směs dáme v ideálním případě vychladnout aspoň na 10 minut do mrazáku tak, aby její teplota byla blízká nule, ale aby nezmrzla. Po vyjmutí vychlazené směsi z mrazáku ji ještě jednou řádně promícháme a s radostí se již můžeme přesunout do venkovního, mrazivého prostředí.

Venku si najdeme vhodný, podchlazený povrch, na němž za pomoci brčka začneme nafukovat bublinu. Než si najdeme správný systém vyfukování dostatečně velkých a stabilních bublin, může to chvíli trvat - je tak třeba trpělivosti - výsledek však stojí za to.

Po vyfouknutí krásné bubliny již stačí se ze své práce těšit a pozorovat, případně i dokumentovat pomalé zamrzání bubliny.

Komu se experiment vydaří a bude mít chuť pochlubit se nám fotografiemi svého mrazivého bublinového umění, může nám výsledky své práce zasílat na náš uploader:

Fotografie můžete zasílat semDále doporučujeme
Jan Hubač
Více k tématu
sobota 3. května 2025

Sobotní bouřky

Kde dnes zabouří?
středa 7. května 2025

Chladné květnové dny

Středeční ráno bylo ojediněle i mrazivé
pondělí 5. května 2025

Shrnutí situace

Víkendové řádění bouřek
Všechny zprávy o počasí
Mohlo by vás také zajímat
čtvrtek 8. května 2025

Napáchaly škody

Rumunskem se prohnaly supercely s krupobitím
středa 12. března 2025

Blesky a hromy

Dorazily první jarní bouřky
pátek 2. května 2025

Pozdrav ze Sahary

Nad Česko opět směřuje pouštní prach
Všechny příspěvky
Počasí & Radar

www.pocasiaradar.cz

facebookinstagramtikTokKontaktlinkList
Ochrana dat | Impresum