Úvodní stránka / Redakční tipy /

Mrazivé umění: Už jste někdy dělali zmrzlou bublinu? Jednoduchý experiment překvapí svou krásou!

18:27
5. prosince 2023

Mrazivé umění
Už jste někdy dělali zmrzlou bublinu?

Vytváření bublinového umění za pomoci mrazu

Už jste se někdy pokusili vytvořit zmrzlou mýdlovou bublinu? Pro ty hravé a zvídavé z nás tu máme inspiraci a perfektní návod, jak vytěžit z mrazivého počasí maximum a užít si trochu zábavy s bublinovým uměním!

Jak si užít nevlídné a mrazivé počasí

S počátkem meteorologické zimy nám radikálně poklesly teploty. Ranní minima na některých místech klesají i pod - 10 °C, na Šumavě, v tradičních mrazových kotlinách, dokonce počátkem druhého prosincového týdne zaznamenali i teploty pod -25 °C.

Za temných a studených prosincových dnů přichází ideální chvíle k tomu, abychom se snažili i v nevlídném a pošmourném počasí vytěžit maximum z toho, co nám příroda a počasí nabízí. I s mrazem se dá totiž pěkně čarovat!

Pospěšte si, mrazy brzy poleví!Dále doporučujeme

Abychom úspešně vykonali následující experiment, musíme si v ideálním případě počkat na teploty nižší než -5 °C, počasí beze srážek a s bezvětřím nebo jen se slabým větrem.

Sledujte vývoj rychlostí a směru větruPsali jsme také

K vytvoření samotného pokusného materiálu - tedy kvalitního roztoku mýdlové vody - postačí prostě smíchat správný poměr kvalitního detergentu a vody. Ale pokud chceme, aby s námi taková mýdlová bublina opravdu spolupracovala, vydržela a ustála i silný mráz, musíme s pomocí několika speciálních přísad zajistit, aby byla trochu odolnější. Jak tedy na to?

Work of art created in Heilbad Heiligenstadt, Germany.Něžná krása mrazivého bublinového umění - © Sylvia Urbach

Tady máme skvělý recept na kvalitní pokusný roztok!

  • 100 ml vody
  • 1 čajová lžička cukru
  • 30 ml tekutého čisticího detergentu (ideálně neparfemovaný a s minimem aditiv)
  • 30 ml kukuřičného sirupu (může být nahrazeno dvěma polévkovými lžícemi kukuřičného škrobu - v takovém případě je ale nutná trpělivost s jeho plným rozpuštěním)

Takto připravenou směs dáme v ideálním případě vychladnout aspoň na 10 minut do mrazáku tak, aby její teplota byla blízká nule, ale aby nezmrzla. Po vyjmutí vychlazené směsi z mrazáku ji ještě jednou řádně promícháme a s radostí se již můžeme přesunout do venkovního, mrazivého prostředí.

Venku si najdeme vhodný, podchlazený povrch, na němž za pomoci brčka začneme nafukovat bublinu. Než si najdeme správný systém vyfukování dostatečně velkých a stabilních bublin, může to chvíli trvat - je tak třeba trpělivosti - výsledek však stojí za to.

Po vyfouknutí krásné bubliny již stačí se ze své práce těšit a pozorovat, případně i dokumentovat pomalé zamrzání bubliny.

Komu se experiment vydaří a bude mít chuť pochlubit se nám fotografiemi svého mrazivého bublinového umění, může nám výsledky své práce zasílat na náš uploader:

Fotografie můžete zasílat semDále doporučujeme
Jan Hubač
Více k tématu
pondělí 1. prosince 2025

Počasí začátku týdne

Sychravo, mlhavo a slabě nad nulou
Meteoradar, screenshot, 5. 12., 0:00: Během noci na pátek se do Česka od jihu až jihovýchodu rozšíří srážky.
středa 3. prosince 2025

Sychravé počasí

Ve čtvrtek večer do Česka dorazí srážky
Meteoradar, screenshot, 5. 12., 3:00: Během noci na pátek se na většinu našeho území od jihovýchodu rozšíří srážky.
čtvrtek 4. prosince 2025

Do Česka dorazí srážky

Během noci na pátek začne pršet a sněžit
Všechny zprávy o počasí
Mohlo by vás také zajímat
Záběr na noční bouřku.
úterý 16. září 2025

Zářijové bouřky

Bouřková show nad Českou republikou
Záběr na vesmírnou mlhovinu.
úterý 26. srpna 2025

Cestování po obloze

Amerika na dosah ruky
středa 8. října 2025

Až 30 stupňů

Ve Španělsku pokračují letní vedra
Všechny příspěvky
Počasí & Radar

Počasí & Radar k dispozici také na

Google Play StoreApp Store

Společnost

Kontakt Ochrana dat Impresum Prohlášení o přístupnosti

Služby

Nástroj pro nahrávání

Sociální sítě

facebookinstagramtikToklinkList