Úvodní stránka / Redakční tipy /

Mrazivé umění: Už jste někdy dělali zmrzlou bublinu? Jednoduchý experiment překvapí svou krásou!

18:27
5. prosince 2023

Mrazivé umění
Už jste někdy dělali zmrzlou bublinu?

Vytváření bublinového umění za pomoci mrazu

Už jste se někdy pokusili vytvořit zmrzlou mýdlovou bublinu? Pro ty hravé a zvídavé z nás tu máme inspiraci a perfektní návod, jak vytěžit z mrazivého počasí maximum a užít si trochu zábavy s bublinovým uměním!

Jak si užít nevlídné a mrazivé počasí

S počátkem meteorologické zimy nám radikálně poklesly teploty. Ranní minima na některých místech klesají i pod - 10 °C, na Šumavě, v tradičních mrazových kotlinách, dokonce počátkem druhého prosincového týdne zaznamenali i teploty pod -25 °C.

Za temných a studených prosincových dnů přichází ideální chvíle k tomu, abychom se snažili i v nevlídném a pošmourném počasí vytěžit maximum z toho, co nám příroda a počasí nabízí. I s mrazem se dá totiž pěkně čarovat!

Pospěšte si, mrazy brzy poleví!Dále doporučujeme

Abychom úspešně vykonali následující experiment, musíme si v ideálním případě počkat na teploty nižší než -5 °C, počasí beze srážek a s bezvětřím nebo jen se slabým větrem.

Sledujte vývoj rychlostí a směru větruPsali jsme také

K vytvoření samotného pokusného materiálu - tedy kvalitního roztoku mýdlové vody - postačí prostě smíchat správný poměr kvalitního detergentu a vody. Ale pokud chceme, aby s námi taková mýdlová bublina opravdu spolupracovala, vydržela a ustála i silný mráz, musíme s pomocí několika speciálních přísad zajistit, aby byla trochu odolnější. Jak tedy na to?

Work of art created in Heilbad Heiligenstadt, Germany.Něžná krása mrazivého bublinového umění - © Sylvia Urbach

Tady máme skvělý recept na kvalitní pokusný roztok!

  • 100 ml vody
  • 1 čajová lžička cukru
  • 30 ml tekutého čisticího detergentu (ideálně neparfemovaný a s minimem aditiv)
  • 30 ml kukuřičného sirupu (může být nahrazeno dvěma polévkovými lžícemi kukuřičného škrobu - v takovém případě je ale nutná trpělivost s jeho plným rozpuštěním)

Takto připravenou směs dáme v ideálním případě vychladnout aspoň na 10 minut do mrazáku tak, aby její teplota byla blízká nule, ale aby nezmrzla. Po vyjmutí vychlazené směsi z mrazáku ji ještě jednou řádně promícháme a s radostí se již můžeme přesunout do venkovního, mrazivého prostředí.

Venku si najdeme vhodný, podchlazený povrch, na němž za pomoci brčka začneme nafukovat bublinu. Než si najdeme správný systém vyfukování dostatečně velkých a stabilních bublin, může to chvíli trvat - je tak třeba trpělivosti - výsledek však stojí za to.

Po vyfouknutí krásné bubliny již stačí se ze své práce těšit a pozorovat, případně i dokumentovat pomalé zamrzání bubliny.

Komu se experiment vydaří a bude mít chuť pochlubit se nám fotografiemi svého mrazivého bublinového umění, může nám výsledky své práce zasílat na náš uploader:

Fotografie můžete zasílat semDále doporučujeme
Jan Hubač
Více k tématu
Předpověď maximálních teplot v Česku a sousedních zemích na pondělí 8. prosince. Střední Evropa se na počátku druhého prosincového týdne ocitá ve velmi teplém jihozápadním proudění. V sousedním Německu maximální teploty míří až k 17 °C, až k 15 °C se bude ojediněle oteplovat i v Čechách.
pondělí 8. prosince 2025

Prosincové jaro

Teploty v Čechách zamíří až k 15 °C!
neděle 7. prosince 2025

Finále White Week!

Poslední šance ušetřit
čtvrtek 11. prosince 2025

Jazyk studeného vzduchu

Na severovýchod Evropy dorazí mrazy
Všechny zprávy o počasí
Mohlo by vás také zajímat
úterý 9. prosince 2025

Vysoké teploty

Kam se zatoulala zima?
úterý 2. prosince 2025

Souhvězdí Orionu

Krásy zimní oblohy
Záběr na úplné zatmění Měsíce. Měsíc se jeví jako červený a tmavý.
pondělí 8. září 2025

Noční podívaná

Úplné zatmění Měsíce
Všechny příspěvky
Počasí & Radar

Počasí & Radar k dispozici také na

Google Play StoreApp Store

Společnost

Kontakt Ochrana dat Impresum Prohlášení o přístupnosti

Služby

Nástroj pro nahrávání

Sociální sítě

facebookinstagramtikToklinkList